Lähestyessämme kristikunnan suurta juhlaa joulua, moni saattaa taas jo pienellä ahdistuksella ajatella edessä olevia päiviä ja hetkiä. Kiireiset illat, jotka kuluvat joulujärjestelyihin kenties aina yön pikkutunneille asti. Ahertaminen ruokien, leivonnaisten ja lahjojen kimpussa raskaan työpäivän jälkeen sekä mielessä kirkassilmäisten pienten lasten vilpittömät toiveet, jotka niin mielellään tahtoisi toteuttaa.

Toisten odotellessa jouluilon kokemista perheen ja sukunsa keskellä, joillakin on osanaan yksinäisyyden tuomat hiljaiset hetket. Rakkaan puolison tai läheisen kuolema, avioliiton hajoaminen, puolison sairaalaan tai hoitolaitokseen pysyvästi joutuminen ovat tuolloin raskaita hetkiä elettäväksi todeksi tai käytäväksi uudelleen muistoissa lävitse. Ei ole ihme vaikka ahdistus, epätoivo ja jopa pelko tahtovat järkyttää sisäistä rauhaa.

Lupauksen toteutuminen

Kuitenkin elämämme vaikeiden olosuhteiden keskelle Herramme ja Vapahtajamme tahtoo tuoda rauhansa ja ilonsa sekä maailmaan tulonsa todellisen merkityksen. Evankeliumissa Luukkaan mukaan kerrotaan meille Jumalan rakkaudesta kaikkia luotujansa kohtaan: ”Mutta enkeli sanoi heille: Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin on kaupungissa” (Luuk.2:10-11).

Meidän on hyvä muistaa tämä ihana lupaus juuri nyt talouslaman, Syyrian ja Ukrainan tapahtumien, Pariisin terrori-iskujen sekä maailmassa lisääntyvien konfliktien keskelläkin. Tähän taloudellisesti epävakaan ajan keskelle kuitenkin tulee joulu, Vapahtajan syntymäjuhlan muistamisen aika. Joulu ei vähennä taloudellisia vaikeuksia maailmastamme, mutta sen rakkauden sanoma tuo taivaallista valoa ja todellista sisäistä rauhaa meidän elämäämme. Pekka Simojoen säveltämä ja Erkki Lemisen sanoittama laulu alkaa sanoin: ”Minä tulin sinua varten”. Jeesus tuli maailmaan kaikkia ihmisiä varten – juuri sinuakin, jotta sinä voisit Hänessä elää todeksi levon ja rauhan elämäsi jokaisena päivänä. Laulun kertosäkeistö jatkuu: ”Sillä sinä olet minulle rakas”.

Taivaallisen juhlan aika

Jumalan Poika syntyi pienessä tallissa ja Hänet laitettiin makaamaan seimeen, eläinten ruokintaan tarkoitettuun kaukaloon. Hän olisi voinut valtasuuruudessaan syntyä vaikka tuon ajan parhaassa ja upeimmassa palatsissa, mutta Hän syntyi siellä, missä Hänelle oli sijaa. Joulun todellinen sanoma on tarkoitettu kaikille ihmisille kaikkialla, mutta se voi tulla todeksi vain siellä, missä Jeesukselle on sijaa. Jos sydämessäsi on tänään lauluntekijän kuvaama kaipaus: ”Sua halajan, Sua odotan, Sä Herra maan ja taivahan”, niin Jeesus Kristus tulee täyttämään sen ja silloin saat kokea todellista jouluiloa. Väsymyksen, murheen ja yksinäisyyden sisäiset taakat hellittävät ja niiden tilalle tulee Immanuel – Jumala meidän kanssamme.

Kerrotaan, että kun tuohon aikaan perheeseen syntyi poikalapsi, paikalliset muusikot kokoontuivat siihen taloon juhlistamaan ja iloitsemaan musiikkinsa välityksellä onnellista tapahtumaa. Ihmiskunnan Vapahtaja Jeesus syntyi Betlehemissä eläinten tallissa, eikä hänelle tuolloin osoitettu ja suotu tällaista ihmisten antamaa huomiota. Kuitenkin Kaikkivaltias Jumala osoitti suuren taivaallisen juhlan koittaneen. Enkelit sekä taivaalliset sotajoukot riemuitsivat ylistäen tuossa koko maailman historian mullistaneessa hetkessä: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!”

Saakoon joulun todellinen sanoma sinunkin sisimpäsi laulamaan ilosta ja riemusta Herrallemme. Avaa tänä jouluna sydämesi Vapahtajalle. Hänen tahtonsa sinua kohtaan on hyvä. Kun tänä jouluna juhlimme Jeesus- lasta, juhlimme samalla Häntä, joka eräänä päivänä Golgatan ristillä sovitti koko maailman syntivelan. Kuten paimenille, Jumala haluaa kertoa sinullekin, ettei sinunkaan tarvitse pelätä. Jumala lahjoittaa pimeyden keskelle todellisen valon, iankaikkisen Elämän Valon.

Timo Syrjälä
pastori